Det beste hadde vært om alle arbeidsplasser som håndterer kjemikalier og farlige stoffer hadde opprettet en standard og rutiner for ulike situasjoner, og at de benytter tilhørende materialer for spillbeskyttelse. Men i virkeligheten er det mange arbeidsplasser som ikke har tatt tak i dette enda, gjerne på grunn av tid men også fordi mange tenker at det er komplisert og medfører høye utgifter.
Det trenger ikke være dyrt eller vanskelig, spesielt om du jobber forebyggende.
Men hvordan vet du hva som må gjøres, og hvor skal du begynne?
For å hjelpe deg i gang har vi tre tips til deg som har tanker rundt spillbeskyttelse og hvordan du kan håndtere og forebygge utslippshendelser og ulykker på arbeidsplassen. Så du kan redusere miljøbelastningen og kostnader, og samtidig reduserer risikoen for skader og ulykker – før de oppstår.
Tips 1 – Riktige produkter og korrekt oppbevaring
Alle kan være enige om at det beste stedet å oppbevare kjemikalier er på et spesialtilpasset område. Men det er også viktig å tenke forebyggende for å beskytte miljøet og ha rett type spillbeskyttelse tilgjengelig.
Absorbenter absorberer og holder bedre på væsker enn mopp og klut. Å velge riktige produkter er kritisk for mengden væske du kan samle opp og hvor raskt du får fjernet den. Det kreves ulike typer materialer til ulike typer væsker, samt at de er tilpasset til ulike situasjoner både innendørs og utendørs.
Det finnes blant annet tørkeduker utviklet for instrumenter i laboratorium eller maskiner der det er viktig at instrumentene ikke blir støvete eller loete.
En annen situasjon kan være ved risiko for søl/utslipp av syre, for eksempel rundt en ladestasjon for batterier – da finnes det spesialtilpassede ark eller puter. Kjemisk inerte granulater er uunnværlige fordi de ikke reagerer kjemisk med syre, og de forhindrer dermed dannelse av etsende gasser som er skadelige for både mennesker og miljøet.
Denne typen spillbeskyttelse bør oppbevares i en plombert og tydelig merket spillboks så du alltid har sorbenter tilgjengelig dersom ulykken skulle være ute.
Tips 2 – Engasjer og lær opp medarbeiderne
Alle på arbeidsplassen bør vite hvor spillbeskyttelsen oppbevares. Å ha grunnleggende kunnskaper og vite hvordan de ulike produktene for spillbeskyttelse brukes, hva slags egenskaper de har og hva de skal brukes til sparer både til og penger ved en utslippshendelse.
Generell kunnskap om spillbeskyttelse og risikoen for ulike hendelser som kan inntreffe på arbeidsplassen forebygger blant annet riskoen for å skli rundt maskiner. De ansatte blir mer oppmerksomme på søl og lekkasje, og vet hvordan man handler raskt når noe skjer.
En gjennomgang av ulike risikoer, forebyggende tiltak og håndtering øker sikkerheten. Et kunnskapsrikt personale reduserer risikoen for ulykker, utslippshendelser og bidrar fremfor alt til en raskere reaksjon når en ulykke er ute.
Å vite at det finnes avfallsbeholdere med selvutløsende lokk for sorbenter bidrar til et tryggere arbeidsmiljø.
Når de ansatte har gjennomtenkte rutiner og vet hvor de finner oppbevaring til brukte våtservietter gjennomtrukket av brennbare stoffer som petroleum, løsemidler eller tynnere, er det mer sannsynlig at denne blir benyttet og at ingenting kastes der de er en fare for miljøet
Tips 3 – Utnevn en ansvarsperson for spillbeskyttelse
Med en person som er ansvarlig for spillbeskyttelse blir det enklere å holde orden på, vedlikeholde og bevare rutiner og materialer. Alle ting har en plass og alle vet hvem man skal spørre når man har spørsmål om spillbeskyttelse på arbeidsplassen.
En ansvarsperson holder oppsyn med og fyllre på oppbevaringsskap, rapporterer avvik og informerer kollegaene om hvor man finner ulike typer spillbeskyttelse til ulike situasjoner.
Den som er ansvarlig for spillbeskyttelse har ekstra ansvar og kan få en spesialutformet utdannelse av oss, for å få økt forståelse når det kommer til utslipp, effekten av søl og utslipp i nærmiljøet og hvordan det påvirker oss mennesker.
Det kan for eksempel være verneombud eller en annen passende person som får rollen som ansvarlig for spillbeskyttelse. De viktigste er at de tar ansvaret på alvor og har nok kunnskap om hva det innebærer.
Med en ansvarlig på plass kan alle føle seg trygge på at spillbeskyttelsen er oppdatert og rutinene gjennomtenkte, noe som beskytter og demper effektene dersom og når det skulle trenges.
Konklusjon
Det er en del å tenke på når det kommer til spillbeskyttelsesarbeid, denne artikkelen gir deg tips for at du skal komme i gang. Et ekstra tips er å få hjelp av noen med kunnskap og erfaring. Ikaros bidrar så klart gjerne med kunnskapen sin.
Det er mange ulike grunner til å konsultere spesialistene våre. Vi hjelper deg med risikoanalyse og utdanner personalet samt den som skal ha ansvaret for spillbeskyttelse på arbeidsplassen din.
Tjenesten Spillskyddsarbete™ (Spillbeskyttelsesarbeid) er en tjeneste for sikker kjemikaliehåndtering. Den kan du blant annet ha som utgangspunkt for å utarbeide revisjonspunkter, skape rutiner og bruke som underlag til miljødiplomering.
Men tjenesten Spillskyddsarbete™ (Spillbeskyttelsesarbeid) er fremfor alt til for å redusere kostnader og risikoen for ulykker, samt øke miljøsikkerheten på arbeidsplassen.
Risikoanalyse og opplæring i spillbeskyttelse er bra for mange typer virksomheter; alt fra industri, lager og gruver til verksteder og hangarer. Om det forekommer søl eller lekkasje av væsker som olje, vann, løsemiddel, kjemikalier eller skjærevæsker på arbeidsplassen din, kan spillbeskyttelsesarbeid være svært nyttig for arbeidsplassen.