Tidsgrensen for økten er i ferd med å gå ut på grunn av inaktivitet. Klikk på OK for å forlenge tiden i ytterligere 120 minutter.
Manutans produkters miljøpåvirkning
Manutan innfører en Miljøpåvirkningsscore slik at kunder har muligheten til å gjøre velinformerte kjøp, analysere produktets livssyklus, og for å ytterligere øke våre leverandørers engasjement for økodesign.
Hva betyr vår miljøpåvirkningsskala?
Manutan lanserer sin metode for miljøpåvirkning for å hjelpe deg med å ta informerte beslutninger når du handler, ved hjelp av en skala som strekker seg fra A til E. Målingen av miljøfotavtrykk er basert på Product Environmental Footprint (PEF)-metoden utviklet av EU-kommisjonen, som er basert på en analyse av hele produktets livssyklus, fra utvinning av råvarer til slutten av levetiden. Metoden tar 16 miljøindikatorer i betraktning inkludert karbonfotavtrykk, ressursbruk, vannforurensning, menneskelig toksisitet, osv.
Med denne tilnærmingen ønsker vi også innenfor Manutan å engasjere våre leverandører i en økodesignprosess.
Produktets livssyklus
Hvordan måler Manutan påvirkningen av et produkt på miljøet?
Retningslinjer basert på hele produktets livssyklus
PEF-metodikk, utviklet av EU-kommisjonen
Data fra våre leverandører
Produktvekt, råmaterial og tilhørende vekter, opprinnelse
Standardiserte verdier
Produksjonsprosesser, emballasje, energiforbruk
Beregning av produktets miljøpåvirkning inkludert alle påvirkningsindikatorer (Fra 12 til 16)
Påvirkningsfaktorer fra internasjonale databaser
ABCDE-skala
- Effektmåling utføres i henhold til PEF-metodikken vedtatt av EU og tilpasset hver produktkategori, samt tilhørende internasjonale databaser.
- Denne metoden er basert på prinsippene for livssyklusanalyse (LCA), en streng vitenskapelig metode for å måle miljøpåvirkning, som definert i ISO 14040-44.
- En produkts miljøpåvirkning måles ved å samle inn to typer data: obligatoriske produktdata som samles inn fra leverandører (som produktets material sammensetning, vekt og produksjonsopprinnelse) og standarddata som er definert i retningslinjene for manglende data.
Interne kontroller og revisjoner fra eksterne selskaper utføres på et utvalg av produkter for å sikre påliteligheten til våre leverandører og de endelige resultatene.
De 16 påvirkningsfaktorene i PEF-metoden
Climate change
Water scarcity
Land use
Acidification
Ozone depletion
Toxic to humans/
non-carcinogenic
health risk
Marine eutrophication
Freshwater eco-toxicity
Terrestrial eutrophication
Particulate
fine inorganics
Use of mineral resources
Use of energy resources
Eutrophication
of fresh water
Human toxicity/
carcinogenicity
Ionising radiation
Photochemicals ozone formation
Denne tilnærmingen gjør det mulig å beregne effektene på 16 miljøindikatorer, slik som påvirkning på klimaendringen (kgCO2e), utarming av ressurser, utslipp av fine partikler i luften og påvirkning på menneskers helse.
Dataene som brukes for å beregne produktene miljøpåvirkning er som følger:
- Primærdata som samles inn fra leverandører, er råvarer og deres tilhørende vekt (produktsammensetning) samt opprinnelse til produksjonen.
- Forhåndsvalgte data er type emballasje som brukes, energiforbruk i produksjonsprosessen, transport osv. Disse dataene anses i henhold til metodiske retningslinjer å være de som bidrar minst til produktenes miljøfotavtrykk, eller de som er minst tilgjengelige for leverandører. Standarddata kan endres av leverandører som ønsker det. Fra et miljøsynspunkt er de alltid vektet på en slik måte at de ikke gir en fordel til et produkt hvor datainnsamlingen er mindre nøyaktig.
Hvordan klassifiserer Manutan produktene sine?
For å klassifisere produktene, sammenligner Manutan den samlede PEF-påvirkningsskåren i henhold til vektingen definert i PEF-metoden (summen av de 16 miljøindikatorene) for produktet som er evaluert med alle de samlede effektskårene til produktene i sin kategori*. Manutan fordeler deretter produktene ved å bruke en skala fra A til E.
Teoretisk oppdeling av alle produkter etter kategori
A representerer produkter med lavest miljøbelastning i kategorien, og E-produkter med høyest. Et produkts samlede PEF-poengsum og ABCDE-vurdering kan endres over tid på grunn av endringer i sammensetningen eller designet, eller som et resultat av oppdateringer av metodiske retningslinjer eller internasjonale databaser. I tillegg kan produktets score som er etablert ved sammenligning med andre produkter i samme kategori, også endre seg etter hvert som kategorien utvikler seg.
*Klassifiseringen gjøres innenfor en kategori av Manutan-produkter som møter samme behov, definert av enheten (for eksempel en stol "sittyta på minst 50 cm i 1 år").
Vår partner og våre standarder
Som en del av prosjektets implementering vurderte vår partner Glimpact miljøfotavtrykket til hvert produkt ved å bruke PEF-metodikken vedtatt av EU-kommisjonen og utslippsfaktorer hentet fra internasjonale databaser:
For personlig verneutstyr: Konsortiets "Glimpact Xtex"-standard, som samsvarer med den europeiske PEFCR Apparel & Footwear v1.3-standarden og den tilhørende CE-databasen, "PEF LCDN EF2.0".
For kontormøbler: "Product Category Rules (PCR) - Furnitures -Glimpact - V1" og de europeiske (LCDN = Life Cycle Data Network) og EcoInvent-databasene.
Vår videre strategi
Scoren for miljøpåvirkning, basert på den anerkjente PEF-metodikken som tar hensyn til hele produktets livssyklus og miljøpåvirkning, har t for første gang blitt implementert på kategorien kontormøbler (skap, pulter, stoler og seter) samt på et utvalg av Personlig verneutstyr (PPE) produkter.
Manutan har til hensikt å gradvis implementere dette systemet på alle sine kategorier og forplikter seg til kontinuerlig forbedring ved å støtte sine kunders og leverandørers initiativ knyttet til samfunnsansvar (Corporate Social Responsibility (CSR). Manutan følger og vil overholde endringer i gjeldende regelverk og vil ta hensyn til den videre utvikling av databaser. Manutan har til hensikt å basere sine ABCDE-vurderinger på markedsreferanser så snart dette blir tilgjengelige.